DİŞ ÇEKİMİ
Diş hekimleri olarak doğal dişleri mümkün oldukça ağızda tutmaya ve korumaya çalışırız fakat bazen enfeksiyon, ileri çürük, travma, gömülü 20 yaş dişleri, ortodonti tedavisi, süt dişlerinin sallanması gibi nedenlerle diş çekimi gerçekleşebilir.
Diş çekiminde öncelikle çekim yapılacak dişin ve diş etlerinin uyuşması için lokal anestezi yapılır. Yeterli uyuşma sağlanınca diş çekiminiz gerçekleştirilir.
Diş çekimden sonra nelere dikkat etmeliyim?
Çekim bölgenize yerleştirdiğimiz gazlı bez tamponunu 25 dakika ısırınız. 25 dakika sonrasında tamponu çıkarıp atınız ve kanama durmuşsa yerine başka bir tampon koymayınız Bu pıhtının bozulmasını engeller.
Anestezinin etkisi geçene kadar (yaklaşık 2-4 saat) çiğneme yapmayınız yiyecek tüketmeyiniz. Çiğneme gerektirmeyen sıvılar içecekler alabilirsiniz.
Çekim sonrası ağrı olursa aspirin dışında bir ağrı kesici alabilirsiniz. Çekim sonrası 24 saat sigara içmeyiniz ve alkol kullanmayınız. Çok sıcak ve çok soğuk gıdalar almayınız. Çekim sonrası yara yerini kurcalamayınız, dilinizle oynamayınız.
Gömülü Yirmilik Diş Çekimi (Yirmilik Diş Cerrahisi)
Yirmilik dişler en son çıkan yetişkin dişlerdir bu dişler hiç ağrı sızı olmadan çenenin olması gereken yerinde ve pozisyonda çıkabilirken çoğu bireylerde çene yapısına uyum sağlamamaları nedeniyle ağrı apse oluşumu ve rahatsızlıklara yol açar. Bu gibi şikayetlere sebep olan yirmilik dişlerin çekilmeleri gerekir. Neden olduğu ağrıların yanı sıra çene yapısında sıkışmalara bozulmalara ve komşu dişlerin sağlığında olumsuzluklara yol açabilir. Bu nedenle yirmiliklerin çıkmaya başlaması ile birlikte diş hekimine kontrole gelinmesinde fayda vardır. Polikliniğimizde gömülü yirmilik dişlerinin cerrahi çekimleri başarıyla uygulanmaktadır.